Slide

SLABO LJUTE PAPRIKE

Šta se dešava u vašem telu kad jedete ljutu hranu?



Kada je u pitanju opisivanje ljutine ljutih sosova, ljudi imaju tendenciju da preteruju:

Izgorećete jezik! Udisaćete plamen! Bljuvaćete vatru!

Ali šta se zapravo naučno rečeno spušta u vaše telo i um kada jedete ljutu hranu?

Kako se ispostavilo, dosta!

U tekstu možete pročitati šta se zapravo dešava sa vašim telom kada jedete ljutu hranu.


1. Ljuti sos bi vas zapravo mogao ohladiti

Ljuta hrana može izgledati kao poslednja stvar koju želite da jedete tokom vrelog letnjeg dana, ali ona vam zapravo može pomoći da se rashladite, objašnjenje je nutricionista.

Neki od molekula koji hranu čine ljutom (kao što je kapsaicin u paprici) aktiviraju senzorne receptore na vašem jeziku, koji navode vaš mozak da pomisli da ste pojeli nešto opasno ljuto.

Kako vaše telo percipira toplotu od ljute hrane, počinjete da se znojite — što na kraju isparava i hladi vašu kožu.


2. Ljuta hrana povećava cirkulaciju krvi

Ljuta hrana takođe može da poveća cirkulaciju krvi, zbog čega se više znojite i na kraju vam pomaže da se osećate osveženo po vrućem vremenu.


3. Kapsaicin bi vam mogao produžiti život

Držite doktora podalje sa jabukama. Ali živite malo duže sa čili papričicama. U nekoliko velikih studija, odrasli koji su jeli ljutu hranu češće su imali oko 13-14 posto manji rizik od smrtnosti od onih koji preferiraju svoju hranu malo blažu.


4. Ljuta hrana vam može pomoći da izgubite težinu

Kapsaicin usporava varenje u gornjem delu gastrointestinalnog trakta, što bi vam moglo pomoći da se osećate sito i da jedete manje kalorija u celini.

U studijama na životinjama, glodari kojima su date doze kapsaicina uporedive sa onim koliko ljudi mogu da jedu dobijaju manje telesne masti tokom vremena od glodara koji nisu primali kapsaicin (čak i kada su jeli isti broj kalorija).


5. Ljuta hrana takođe može biti povezana sa gojaznošću

Ljuta hrana može donekle ubrzati vaš metabolizam, ali ljuti sos nije baš čudesna hrana za mršavljenje. U nekim studijama, odrasli koji su jeli najljuću hranu imali su veći rizik od gojaznosti od onih koji je nisu jeli tako često.

Mnogo toga se verovatno svodi na kvalitet ishrane – postoji velika razlika između posipanja malo čili paprike na pečeno povrće i svakodnevnog jedenja testa i šećera.


6. Malo ljutog može poboljšati zdravlje srca

Dodavanje dodatne doze ljutog sosa može dovesti do višeg HDL (dobrog holesterola) i nižeg LDL (lošeg holesterola), prema studiji iz 2022. godine, koja je pokazala povezanost između redovnog uživanja u ljutoj hrani i smanjenja srčanih bolesti i moždanog udara.

Utvrđeno je da je kapsaicin u čiliju povezan sa poboljšanim nivoom holesterola.


7. Ljuto je dobro i za zube

Neke studije takođe sugerišu da kapsaicin podstiče sitost. Dakle, možda će biti manje želje za nečim slatkim ili masnim nakon što pojedete ljutu večeru.


8. Ljutina hrane vas zaista tera da se znojite



Scenario: umočite svoj čips u ljuti sos koji ima ozbiljnu ljutinu. Odmah osetite kapljice znoja kako vam kapaju niz lice.

Kapsaicin šalje signale vašem mozgu da ste vrući, vrući, vrući! Telo uključuje svoje sisteme za hlađenje da bi se borilo protiv vrućine.

Zato se znojite i isparavate toplotu.


9. Vaš jezik trne

Da li ste se ikada zapitali zašto vam jezik i usne peckaju kada pojedete ili popijete nešto ljuto?

Ovo se dešava zato što se jedinjenja u ljutoj hrani vezuju za nervne receptore u celom gastrointestinalnom traktu, uključujući usta, i aktiviraju se kao odgovor na ljutinu.


10. Možda vam curi nos

Ljuta hrana takođe može stimulisati pluća i krvne sudove da se prošire, što podstiče više sluzi i može izazvati curenje iz nosa.


11. Ljuta hrana može izazvati gorušicu

Ljuta hrana može da iritira gastrointestinalni trakt i da dovede do stvari kao što su žgaravica, refluks kiseline i bol u stomaku.

To je zato što kapsaicin može da opusti jednjak, dozvoljavajući želudačnoj kiselini da se vrati u jednjak, što pogoršava simptome kod osoba sklonih refluksu kiseline ili gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti.


12. Možda vam je teško zaspati posle ljutog obroka

Nelagodnost od jedenja ljute hrane pre spavanja takođe može otežati da zaspite noću i pogoršati kvalitet sna. To je uglavnom zato što ljuta hrana može da iritira osetljiva tkiva u ustima i grlu.


13. Poboljšanje raspoloženja

Kapsaicin koji se nalazi u ljutoj hrani pokreće oslobađanje endorfina i dopamina, čineći da se osećamo srećno, a možda čak i uzbuđenje.


14. Možete izgoreti jednjak

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da ne učestvujete u izazovima ljutog sosa, brzom jedenju velikog broja ekstremno ljutih paprika i stvarima koji podrazumevaju jedenje prehrambenih proizvoda sa super visokim nivoima kapsaicina.

Ovakve vrste izazova mogu dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bol u grudima, lupanje srca, ponovno povraćanje koje može dovesti do oštećenja jednjaka, pa čak i srčanog udara.


Umereno ljute

UMERENO LJUTE PAPRIKE 50.000 - 300.000 SKOVILA

Devils tongue red
125.000 - 325.000 Skovila

Habanero golden
150.000 - 325.000 Skovila

Thai pepper
50.000 - 100.000 Skovila

Jako ljute

JAKO LJUTE PAPRIKE 300.000 - 1.000.000 SKOVILA

Bhut Jolokia Chocolate
800,000 – 1,001,304 Skovila

Habanero chocolate
300,000 – 577,000 Skovila

Ghost pepper

Ghost pepper
800,000 – 1,041,427 Skovila

Jako ljute paprike
Ekstremno ljute

EKSTREMNO LJUTE PAPRIKE PREKO 1.000.000 SKOVILA

Carolina reaper
1,569,383 – 2,200,000 Skovila

Apocylipse chocolate
1.400.000 do 2.000.000Skovila

Trinidad Scorpion
1,200,000 – 2,000,000 Skovila

previous arrow
next arrow
Slide

Ljuti sos Zlotenica - Prirodna eksplozija ljutine iz srca najljućih paprika na svetu!