Kako izgraditi svoju toleranciju na ljutinu?
Šta uzrokuje da osećamo bol kada jedemo ljuto?
- Suzne oči
- Osećaj peckanja u ustima i na usnama
- Znoj
- Curenje iz nosa
Kako povećati svoju toleranciju na ljuto?
Počnite sa malo ljutkastom hranom. Počnite bebinim koracima.
Umesto toga, možete da počnete u malim dozama i sa hranom koja je samo blago začinjena.
Možete početi tako što ćete u svoje obroke prvo uvesti malo tucane crvene paprike ili se naviknuti na malo tabaska u hrani.
Pijte mleko da zaustavite efekte ljutog

To je zato što masti i proteini u mleku razgrađuju kapsaicin - krivca za bolne senzacije od ljutog.
Dakle, sledeći put kada budete probali ljutu hranu, uzmite čašu mleka i uživajte u hrani bez brige da će nivoi ljutog postati nekontrolisani. Što vam je mleko hladnije, to bolje!
Pijte ledenu vodu ili kisela pića ako nemate mleka
Vremenom povećavajte ljutinu
Dišite na usta dok jedete
Možda zvuči čudno ili nezgodno, ali disanje na usta dok jedete ljutu hranu zapravo pomaže da se ublaži osećaj pečenja. To je zato što unosite hladan vazduh u usta, a on oslobađa receptore za kapsaicin.
Grickajte nešto hrapavo dok jedete
Ako želite da odvratite svoje receptore za bol i naterate ih da se fokusiraju na nešto drugo, žvaćite nešto hrapavo dok jedete ljutu hranu. Hrana poput krekera, hleba ili čak pomfrita može pomoći u ublažavanju bolova u ustima jer su receptori u ustima ometani teksturom druge hrane.
Konzumirajte nešto od putera ili sira da ohladite stomak
Ljute paprike, pogotovo one ekstremno ljute mogu biti brutalne za vaš stomak. Izbegavajte iritaciju u stomaku dodavanjem putera ili sira u ljutu hranu. Poput mleka, proteini i masti u mlečnoj hrani mogu neutralisati ljutinu koja može da povredi vaš probavni trakt.
Zapamtite da će sve uskoro biti gotovo
Uživajte u procesu
Jedite sve što želite sa poboljšanom tolerancijom na ljuto
Začini su jedan od najzabavnijih dodataka svakoj kuhinji i jednostavno je zabavno ih jesti. Ono što mnogi ljudi zaboravljaju, međutim, jeste da je potrebno vreme da izgradite svoju toleranciju na ljutu hranu.
Iako to može biti teško iskušenje, u teoriji je prilično jednostavno. Samo zapamtite, želite da uživate u tome. Nemojte žuriti. Dođite do tog Habanera, Thai paprike ili Ghost paprike postepeno, ne skačite pravo na dugo najljuću na svetu Carolina Reaper.