Slide

SLABO LJUTE PAPRIKE


Kako izgraditi svoju toleranciju na ljutinu?

Ljuto može biti misterija za mnoge ljude.
Čini se da su neki ljudi više navikli na ljutu hranu od drugih. Izgradnja vaše tolerancije na začine je težak zadatak.
Potrebno je vreme, ali uz strpljenje i tehniku možete istrenirati svoje nepce da izdrže sve više i više ljutine.
Cilj je da povećate toleranciju na ljutinu i da budete u mogućnosti da jedete sve što poželite, čak i one najljuće.
Bez obzira da li ste gurman ili najveći svetski ljutoman, ovaj članak vam može pomoći da prevaziđete svoju averziju ili netoleranciju prema ljutoj hrani.

Šta uzrokuje da osećamo bol kada jedemo ljuto?

U zavisnosti od toga koliko ste navikli na ljuto, reakcije na začinjenu hranu uvek mogu da se razlikuju.
Nekim ljudima ljuta pileća krilca mogu biti prijatna, dok bi drugi mogli da osete bol i da im se oči suze nakon jednog krilca.
Bol možda nije jedina reakcija koju dobijate na ljutu hranu. Takođe možete iskusiti sledeće:
  • Suzne oči
  • Osećaj peckanja u ustima i na usnama
  • Znoj
  • Curenje iz nosa
Iako nivoi bola mogu da variraju, razlog zašto osećamo bol kada jedemo ljutu hranu je kapsaicin, aktivna komponenta u paprikama koja iritira vaša usta i aktivira receptore za bol u ustima pod nazivom VR1.
Neki naučnici veruju da tolerancija na ljuto može biti genetska. To znači da se neki ljudi mogu roditi sa manje receptora za bol od drugih i da geni čine 18% do 58% sposobnosti osobe da izdrži ljuto.

Kako povećati svoju toleranciju na ljuto?

Iako genetika igra važnu ulogu u izgradnji vaše tolerancije na ljutu hranu, to ne znači da ne možete ništa učiniti povodom toga.
Rukovanje ljutim se definitivno može naučiti, a evo kako to možete učiniti.
Počnite sa malo ljutkastom hranom. Počnite bebinim koracima.
Neposredna izloženost izuzetno ljutoj hrani sa celom Naga Morich paprikom može vam mnogo otežati.
Umesto toga, možete da počnete u malim dozama i sa hranom koja je samo blago začinjena.
Možete početi tako što ćete u svoje obroke prvo uvesti malo tucane crvene paprike ili se naviknuti na malo tabaska u hrani.

Pijte mleko da zaustavite efekte ljutog


Da li ste se ikada zapitali zašto ljudi piju mleko kada im hrana postane previše ljuta? 
To je zato što masti i proteini u mleku razgrađuju kapsaicin - krivca za bolne senzacije od ljutog.
Dakle, sledeći put kada budete probali ljutu hranu, uzmite čašu mleka i uživajte u hrani bez brige da će nivoi ljutog postati nekontrolisani. Što vam je mleko hladnije, to bolje!

Pijte ledenu vodu ili kisela pića ako nemate mleka

Ako nemate mleka u blizini, uzmite čašu vode.
Ali zapamtite da uzimate ledenu vodu samo ako ne želite da se osećaj pečenja pogorša!
Verovali ili ne, obična voda baš i ne pomaže kada je u pitanju zaustavljanje osećaja pečenja od ljute hrane.
To je zato što će voda samo proširiti kapsaicin po ustima. Ono što ledena voda čini što obična voda ne može je da vam usta utrnu i učini bol učini podnošljivijim.
Ako želite više ukusa u svom piću, idite na kisela pića kao što su limunade i sok od pomorandže, jer oni mogu pomoći u smanjenju ljutine.
Ako nemate mleka u blizini, uzmite čašu vode. Ali zapamtite da uzimate ledenu vodu samo ako ne želite da se osećaj pečenja pogorša!
Verovali ili ne, obična voda baš i ne pomaže kada je u pitanju zaustavljanje osećaja pečenja od ljute hrane. To je zato što će voda samo proširiti kapsaicin po ustima. Ono što ledena voda čini što obična voda ne može je da vam usta utrnu i učini bol učini podnošljivijim.
Ako želite više ukusa u svom piću, idite na kisela pića kao što su limunade i sok od pomorandže, jer oni mogu pomoći u smanjenju ljutine.

Vremenom povećavajte ljutinu

Kada osetite da se vaš jezik više navikao na vaš trenutni nivo ljutine, povećajte ga. Povećanje ljutine tokom vremena pomaže u treniranju vaše sposobnosti da rukujete ljutim.
Možete početi sa blago začinjenom hranom danas, a zatim preći na sledeći nivo ljutine sledeći put kada jedete istu hranu.

Dišite na usta dok jedete

Možda zvuči čudno ili nezgodno, ali disanje na usta dok jedete ljutu hranu zapravo pomaže da se ublaži osećaj pečenja. To je zato što unosite hladan vazduh u usta, a on oslobađa receptore za kapsaicin.

Grickajte nešto hrapavo dok jedete

Ako želite da odvratite svoje receptore za bol i naterate ih da se fokusiraju na nešto drugo, žvaćite nešto hrapavo dok jedete ljutu hranu. Hrana poput krekera, hleba ili čak pomfrita može pomoći u ublažavanju bolova u ustima jer su receptori u ustima ometani teksturom druge hrane.

Konzumirajte nešto od putera ili sira da ohladite stomak

Ljute paprike, pogotovo one ekstremno ljute mogu biti brutalne za vaš stomak. Izbegavajte iritaciju u stomaku dodavanjem putera ili sira u ljutu hranu. Poput mleka, proteini i masti u mlečnoj hrani mogu neutralisati ljutinu koja može da povredi vaš probavni trakt.

Zapamtite da će sve uskoro biti gotovo

Ako mislite da ne možete da izdržite ljutinu, podsetite se da vas obično bole usta samo 15-tak minuta. Bol neće dugo trajati, tako da se možete odmoriti sa tom misli.
U međuvremenu, pokušajte da se vratite na naše druge savete kako biste ublažili osećaj pečenja dok čekate.

Uživajte u procesu

Na kraju, pokušajte da uživate u procesu. Postoji nešto u vezi sa ljutom hranom što može biti uzbudljivo, a to nije samo u vašoj glavi. U stvari, studije su pokazale da ljuta hrana zapravo pomaže vašem telu da proizvodi endorfine i dopamin - hemija za dobro raspoloženje.
Na trenutak može biti bolno, ali verujte procesu. Uz redovan trening, razvićete bolju toleranciju na  ljutu hranu i zapravo ćete naučiti da uživate u njoj.

Jedite sve što želite sa poboljšanom tolerancijom na ljuto


Začini su jedan od najzabavnijih dodataka svakoj kuhinji i jednostavno je zabavno ih jesti. Ono što mnogi ljudi zaboravljaju, međutim, jeste da je potrebno vreme da izgradite svoju toleranciju na ljutu hranu.

Iako to može biti teško iskušenje, u teoriji je prilično jednostavno. Samo zapamtite, želite da uživate u tome. Nemojte žuriti. Dođite do tog Habanera, Thai paprike ili Ghost paprike postepeno, ne skačite pravo na dugo najljuću na svetu Carolina Reaper.

Umereno ljute

UMERENO LJUTE PAPRIKE 50.000 - 300.000 SKOVILA

Devils tongue red
125.000 - 325.000 Skovila

Habanero golden
150.000 - 325.000 Skovila

Thai pepper
50.000 - 100.000 Skovila

Jako ljute

JAKO LJUTE PAPRIKE 300.000 - 1.000.000 SKOVILA

Bhut Jolokia Chocolate
800,000 – 1,001,304 Skovila

Habanero chocolate
300,000 – 577,000 Skovila

Ghost pepper

Ghost pepper
800,000 – 1,041,427 Skovila

Jako ljute paprike
Ekstremno ljute

EKSTREMNO LJUTE PAPRIKE PREKO 1.000.000 SKOVILA

Carolina reaper
1,569,383 – 2,200,000 Skovila

Apocylipse chocolate
1.400.000 do 2.000.000Skovila

Trinidad Scorpion
1,200,000 – 2,000,000 Skovila

previous arrow
next arrow
Slide

Ljuti sos Zlotenica - Prirodna eksplozija ljutine iz srca najljućih paprika na svetu!