Šta je Skovilova skala?
Skovilova skala je merenje nivoa ljutine u paprikama, nazvana po Vilburu Skovilu.
Skala se kreće od 0 do 16 miliona Skovilovih jedinica ljutine (SHU- Scovile Heat Unit), pri čemu 0 znači da nema ljutine, a 16 miliona je maksimalni nivo ljutine.
Skovilova skala se određuje merenjem količine kapsaicina u paprici, koja je jedinjenje odgovorno za ljutinu. Što je veća koncentracija kapsaicina, veća je ocena Skovila.
Iako je Skovilova skala koristan alat za merenje ljutine, važno je zapamtiti da individualna tolerancija na ljutinu može veoma varirati.
Skovilova skala i njena istorija
Godine 1912. Vilbur Skovil, američki farmaceut, stvorio je Skovilovu skalu za merenje ljutine paprike.
Skovilova skala je prvobitno bila zasnovana na takozvanom Skovilovom organoleptičkom testu. Ovde je pripremljen uzorak čilija i više puta razblažen vodom sve dok ispitanici više nisu osećali ljutinu. Stepen do kojeg subjekti nisu mogli (subjektivno) da osećaju više ljutine u uzorku nazvan je SHU (Scoville Heat Units).
Međutim, ovaj metod je imao nekoliko ograničenja. Oslanjao se na individualnu percepciju ukusa i bio je sklon greškama zbog subjektivnosti. Pored toga, bilo je dugotrajno i zahtevalo je značajnu količinu uzoraka paprika.
Naravno, danas se ne vrše nikakvi subjektivni testovi, već se ispitivanja vrše u laboratorijama.
Novi metod utvrđivanje ljutine
Osamdesetih godina prošlog veka razvijena je nova metoda za merenje SHU pomoću tečne hromatografije visokih performansi (HPLC). Ovaj metod je bio precizniji, tačniji i objektivniji u odnosu na prethodni metod. Takođe je zahtevao manje uzorke i obezbedio je pouzdaniji način merenja ljutine paprike.
Dok je subjektivna metoda degustacije koju je razvio Vilbur Scoville bila značajno dostignuće u svoje vreme, HPLC je sada postao standardni metod za merenje SHU zbog svojih objektivnih i preciznih rezultata.
Na ovoj stranici možete videti vrste paprika i njihovu ljutinu izraženu u Skovilima (SHU).
Uskoro nove paprike na listi!